ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

eyerobotica

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

KXL

Τα τελευταία χρόνια μια καινούρια μέθοδος ήρθε στο προσκήνιο μετά τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Η αντιμετώπιση με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA). Η διεθνής ονομασία της μεθόδου είναι UV-collagen cross linking που σημαίνει αναδιάταξη των κολλαγόνων ινών με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ουσιαστικά πρόκειται για πολυμερισμό του κολλαγόνου του κερατοειδή.

Η διαδικασία έχει ως εξής: αφού αφαιρέσουμε το επιφανειακό στρώμα του κερατοειδή (επιθήλιο), ενσταλάζουμε σταγόνες μιας ουσίας που λέγεται Ριβοφλαβίνη (διάλυμα βιταμίνης Β2) για 10 λεπτά.

Η ουσία αυτή εμποτίζει το στρώμα του Κερατοειδή.KXL1

Ακολουθεί ακτινοβόληση του ματιού για άλλα 4 λεπτά με UVA. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας για τον κάθε οφθαλμό ανέρχεται περίπου στα 15 λεπτά. Στο τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

Υποψήφιοι για την παραπάνω θεραπεία είναι άτομα που έχουν διαγνωσμένο κερατόκωνο μετά την κλινική εξέταση και την Τοπογραφία Κερατοειδούς αλλά και άτομα με συναφείς εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. περιφερική κερατολέπτυνση) ή άτομα που παρουσίασαν εκτασία μετά από διαθλαστική χειρουργική.

Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας. Η τεκμηρίωση της διάγνωσης γίνεται από τον οφθαλμίατρο με ειδικές εξετάσεις όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.

Μη ιδανικοί υποψήφιοι για τη θεραπεία αυτή είναι: άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών με σταθερό κερατόκωνο, γυναίκες έγκυες ή που θηλάζουν, άτομα με ιστορικό απλού έρπητα στο μάτι, ιστορικό χημικών εγκαυμάτων κερατοειδούς, άτομα αλλεργικά στη Ριβοφλαβίνη κ.α.

Η σωστή επιλογή των ασθενών και η καλή εφαρμογή της μεθόδου καθιστούν τη θεραπεία ασφαλή και αποτελεσματική αφού ήδη με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να μειώνεται η ανάγκη για διενέργεια μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε ποσοστό άνω του 50%.

PΤK + KXL

Ασθενείς με κερατόκωνο που δεν μπορούν να συνδυάσουν την επέμβαση σταθεροποίησης του κερατόκωνου με Laser για διόρθωση βαθμών, μπορούν να υποβληθούν σε Laser απόξεση επιθηλίου και cross linking.

To Laser προηγείται της διασύνδεσης και έχει σαν στόχο την βελτίωση του κώνου και του κόμματος (εκτροπή υψηλής τάξης) που ο κώνος δημιουργεί και όχι την πλήρη διόρθωση των βαθμών του οφθαλμού. Έτσι ο ασθενής κερδίζει ταυτόχρονα καλύτερη όραση και σταθεροποίηση στον ίδιο χρόνο.

PRK + KXL

Ασθενείς που έχουν κερατόκωνο σε αρχόμενα στάδια μπορούν να συνδυάσουν την επέμβαση σταθεροποίησης του κερατόκωνου με Laser. To Laser προηγείται ή έπεται της σταθεροποίησης και έχει σαν στόχο την μερική ή πλήρη διόρθωση των βαθμών του οφθαλμού.

Έτσι ο ασθενής κερδίζει ταυτόχρονα καλύτερη όραση και σταθεροποίηση στον ίδιο χρόνο. Η εξατομίκευση των ασθενών, αλλά ακόμα και του κάθε οφθαλμού ξεχωριστά αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας της μεθόδου.

Θεσσαλονίκη Ανατολικά

Θεσσαλονίκη Δυτικά