eyerobotica Slider

ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Είμαι ιδανικός υποψήφιος για Laser;

Για να κάνετε την επέμβαση πρέπει:

 • Να έχετε συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας σας.
 • Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις στον κερατοειδή ή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
 • Να είναι σταθερή η διαθλαστική ανωμαλία τουλάχιστον για ένα χρόνο.
 • Εάν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε.
 • Να περάσετε με επιτυχία τον προεγχειρητικό έλεγχο.
2. Χρειάζεται να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος πριν την επέμβαση;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ματιών σας είναι απαραίτητος. Από αυτόν εξαρτάται κυρίως το αποτέλεσμα της επέμβασης. Διαρκεί μια ώρα και γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την επέμβαση. Περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις με ειδικά μηχανήματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταγράφονται και αξιολογούνται ώστε να τεκμηριωθεί εάν μπορείτε να είστε ιδανικός υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική και ποια από τις μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής είναι κατάλληλη για εσάς και τα μάτια σας. Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας και η επέμβαση θα προγραμματιστεί.

3. Τι πρέπει να προσέξω πριν την επέμβαση;
 • Παρακαλούμε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής. Εάν είναι μαλακοί περίπου 15 ημέρες πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο. Εάν είναι σκληροί, περίπου 1 μήνα πριν.
 • Ξεκουραστείτε καλά το βράδυ πριν από την επέμβαση
 • Προμηθευτείτε τα κολλύρια που θα σας υποδείξει ο ιατρός σας στον προεγχειρητικό.
4. Τι πρέπει να προσέξω την ημέρα της επέμβασης;
 • Φέρτε μαζί σας σκούρα γυαλιά ηλίου
 • Φροντίστε να συνοδεύεστε για να μην οδηγήσετε
 • Μη φοράτε αρώματα ή μακιγιάζ ματιών
5. Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά για κάθε οφθαλμό.

6. Είναι επώδυνη η επέμβαση; Θα πονάω μετά;

Η επέμβαση LASIK είναι εντελώς ανώδυνη. Η ενόχληση κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι ελάχιστη, αφού στο μάτι χρησιμοποιούνται σταγόνες τοπικής αναισθησίας. Λίγοι ασθενείς έχουν αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και μικρού βαθμού δακρύρροια, που διαρκεί μόνο λίγες ώρες μετά τη θεραπεία, κάτι που συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση φακών επαφής.
Μερικές ώρες ύπνου μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το αίσθημα αυτό και θα σας χαλαρώσουν από την υπερένταση. Στην επέμβαση PRK ενδεχομένως να υπάρχει ενόχληση την πρώτη μέρα της επέμβασης, κυρίως ως αίσθηση ξένου σώματος ή φωτοφοβίας, η οποία αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα και διαρκεί 1-2 ημέρες.

7. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της διόρθωσης είναι μόνιμο και δεν αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου.

8. Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;
 • Μην τρίβετε τα μάτια σας
 • Μην οδηγείτε μέχρι να αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας
 • Μπορείτε να κολυμπήσετε και να γυμναστείτε αφού περάσουν 15 ημέρες από την επέμβαση και κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας
 • Στο μπάνιο προσέξτε να μη μπει νερό στα μάτια σας
 • Αποφύγετε ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας όπως σαμπουάν, καπνός κλπ.
 • Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών ή μακιγιάζ για τουλάχιστο 15 ημέρες από την επέμβαση
9. Τι συμπτώματα θα έχω μετά την επέμβαση;
 • Σε λίγους ασθενείς (κυρίως όσοι υποβάλλονται σε PRK) ίσως ελαφρά ενόχληση και αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
 • Αυξομειώσεις στην όραση κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών
10. Έχουν αναφερθεί μακροχρόνιες επιπλοκές;

Η επέμβαση εφαρμόζεται για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινές. Με τα καινούργια Laser προηγμένης τεχνολογίας οι επιπλοκές που είχαν παρουσιασθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Ακόμη όμως και στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις οι πιθανές επιπλοκές (θόλωση ή φλεγμονή) αντιμετωπίζονται πλήρως με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανές επιπλοκές μιας διαθλαστικής επέμβασης

11. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα δω καθαρά;

Η αποκατάσταση της όρασης μετά την επέμβαση LASIK είναι άμεση και η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει από την ίδια κιόλας ημέρα. Με τη μέθοδο PRK η όραση μετά την επέμβαση βελτιώνεται συνεχώς σταδιακά φθάνοντας το 70 – 80% περίπου στις 10 – 15 ημέρες και προσφέροντας το μέγιστο αποτέλεσμα περίπου στις 20 έως 30 ημέρες μετά την επέμβαση.

12. Με τη διασύνδεση κολλαγόνου σταθεροποιείται ο κερατόκωνος;

Υπάρχουν μελέτες 10ετίας στην Ευρώπη που αποδεικνύουν τη σταθερότητα του κερατόκωνου με την θεραπεία UV-Cross Linking όταν αυτή εφαρμόζεται σε άτομα με συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν υπάρχουν όμως μελέτες για 15-20 χρόνια. Οπότε απαιτείται τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών σε βάθος χρόνου. Ίσως χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας σε κάποιες περιπτώσεις.

13. Θα βλέπω καλύτερα μετά τη διασύνδεση κολλαγόνου;

Εάν η διασύνδεση του κολλαγόνου γίνει χωρίς το συνδυασμό με Laser το πιθανότερο είναι η όραση του ασθενή να είναι στα ίδια επίπεδα. Σε μερικές περιπτώσεις η όραση βελτιώνεται λίγο χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας.

14. Ο συνδυασμός διασύνδεσης κολλαγόνου με Laser είναι για όλους;

Ο συνδυασμός διασύνδεσης κολλαγόνου με Laser δεν είναι για όλους. Αφορά συγκεκριμένους οφθαλμούς και τύπους κερατόκωνου. Μερικά από τα κριτήρια που θα αξιολογήσει ο οφθαλμίατρος σας, για να σας προτείνει κάτι τέτοιο, είναι το πάχος του κερατοειδή, το στάδιο του κερατόκωνου, η θέση του κώνου, η καμπυλότητα του κερατοειδή, το κόμμα που δημιουργείται, η διάθλαση του οφθαλμού, η οπτική οξύτητα, η κατάσταση του άλλου οφθαλμού κλπ.

15. Οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι στον κερατόκωνο σταθεροποιούν τη πάθηση;

Όχι. Οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι ομαλοποιούν την επιφάνεια του κερατοειδή, προσδίδουν καλύτερη όραση, αλλά δεν παρέχουν σταθεροποίηση του κερατόκωνου.

16. Η εφαρμογή ενδοκερατικών δακτυλίων απαλλάσσει τον ασθενή από τα γυαλιά;

Επειδή με τους ενδοκερατικούς δακτυλίους δεν στοχεύουμε νούμερα αλλά επιφάνεια, το διαθλαστικό σφάλμα μειώνεται αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι  μηδενικό.

17. Θεραπεύεται η πρεσβυωπία;

Πλέον ναι. Με τη βοήθεια της Laser Ρομποτικής Χειρουργικής αντικαθιστούμε το φυσικό φακό του οφθαλμού με πολυεστιακό. Έτσι ο ασθενής διορθώνει παράλληλα μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση, αλλά ταυτόχρονα απαλλάσσεται από αστιγματισμό και μελλοντικό καταρράκτη.

18. Πως γίνεται η επέμβαση καταρράκτη;

Στο κέντρο μας γίνεται και η κλασική μέθοδος με υπερήχους από μικρή τομή, αλλά για τους απαιτητικούς ασθενείς, προσφέρουμε και την πλέον σύγχρονη μέθοδο του καταρράκτη με Laser για μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια στην επέμβαση.

Θεσσαλονίκη Ανατολικά

Θεσσαλονίκη Δυτικά