10+1 συμβουλές για τα μάτια μας

eyerobotica

10+1 συμβουλές για τα μάτια μας

Ο ιατρός Δρ Αντώνης Αριστείδου δίνει 11 σουμβουλές για την υγεία και προστασία των ματιών, για όσο το δυνατόν καλύτερη όραση.

 

1.Βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσέχει και τα μάτια. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση χοληστερόλης και ζάχαρης και τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που περιέχουν ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν συστατικά που προλαμβάνουν τη φθορά της ηλικίας και τον καταρράκτη. Τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, με τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3 είναι επίσης πολύ δυνατοί σύμμαχοι, όπως και τα εσπεριδοειδή.

2.Καθημερινό περπάτημα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μας βοηθά να ελαττώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως και διαβήτη τύπου 2, δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για βλάβες των ματιών.

3.Προσέχουμε το βάρος μας

Οι οργανισμοί των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων είναι πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές και βιώνουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση, αρτηριακή νόσο και διαβήτη – τρεις μεγάλους εχθρούς των ματιών.

4.Φοράμε γυαλιά ηλίου

Ακόμα και αν είναι χειμώνας ή αν ο ήλιος είναι καλυμμένος από σύννεφα, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα, για να προστατεύουμε τον αμφιβληστροειδή μας από βλάβες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει κακό στα μάτια και όταν βρισκόμαστε σε περιοχές με χιόνι, άμμο ή νερό, η αντανάκλαση κάνει τις επιπτώσεις ακόμα χειρότερες. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπορεί να μπλοκάρει μέχρι και το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

5.Ελέγχουμε τη χοληστερόλη και το σάκχαρό μας

Ελέγχουμε περιοδικά τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σας. Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Το ανεβασμένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, όπως και να βλάψει τις ευαίσθητες αρτηρίες στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

6.Προσέχουμε την πίεση μας

Ελέγχουμε περιοδικά την αρτηριακή μας πίεση και αν είναι αυξημένη τότε τη ρυθμίζουμε τη με τη βοήθεια του παθολόγου ή του καρδιολόγου μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κανείς γλαύκωμα.

7.Αποφεύγουμε το κάπνισμα

Το τσιγάρο δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν υγιή κύτταρα και ιστούς και μπορεί να προκαλέσει κακό στα μάτια. Αν χρειάζεστε επιπλέον λόγους να κόψετε το τσιγάρο, πρέπει να ξέρετε πως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας—στο διπλάσιο, ή ακόμα και στο τριπλάσιο.

8.Φοράμε προστατευτικά ματιών όταν το απαιτεί η δουλειά μας

Αν η δουλειά σας συμπεριλαμβάνει την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στον αέρα πρέπει να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι προστατευτικών ματιών. Επιπλέον, όταν βρίσκεστε κοντά σε νερό, η προστασία είναι αναγκαία, καθώς η επιφάνεια του νερού αντανακλά το φως ακριβώς πάνω στα μάτια μας.

9.Κάνουμε διάλειμμα από τον υπολογιστή

Η πολύωρη χρήση του υπολογιστή μπορεί να κάνει τα μάτια μας να πονέσουν και να είναι ξηρά. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα, περίπου κάθε είκοσι λεπτά. Αν νιώθετε πόνο στα μάτια, ή μια αίσθηση καψίματος, μιλήστε αμέσως με έναν οφθαλμίατρο. Σε κάθε, όμως, περίπτωση…

10 + 1). Κλείνουμε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο μας, μία φορά το χρόνο, οπωσδήποτε……

Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο για ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί κάποιο πιθανό πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να το αντιμετωπίσετε. Πολλές παθήσεις των ματιών, όπως είναι το γλαύκωμα, είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια. Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πάθησης αυτής.

Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά πριν πάνε στο σχολείο. Η έγκαιρη διάγνωση στραβισμού ή αμβλυωπίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας με πολύ καλά αποτελέσματα.

Θεσσαλονίκη Ανατολικά

Θεσσαλονίκη Δυτικά